Hemoroid veya halk içinde bilinen adıyla “basur”; rektumun ve anüsün en alt kısmında, duvar içinde yer alan toplardamarların genişlemesi ve anal kanal dışına sarkması ve bazı şikayetlere neden olmasıdır.
Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılırlar ve internal (iç) hemoroidler derecelerine göre dört derecede değerlendirilirler.
Hemoroidin temel nedeni rektum bölgesindeki damarlarda basınç artışı veya yüksek hacimli kan akışıdır. Bu durum özellikle kabızlık edeni ile tuvalet yaparken ıkınma ve zorlanma, ağır yük kaldıran meslekler, obezite, gebelik esnasında, sürekli düşük lifli bir diyet takip ediliyorsa, egzersizden uzak bir hayat yaşanıyorsa ya da cinsel travmalara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çok uzun süreler boyunca pozisyon değiştirmeden ayakta duran ya da oturan kişiler de risk altındadır.
Bu nedenle kabızlık engellenmelidir. Ilık oturma banyoları ağrıyı hafifletebilir. Hekim tarafından tavsiye edildiği takdirde hemoroid tedavisinde çeşitli kremler fitiller kullanılabilir. Yine uzun süre geçmeyen ishal ya da kabızlık hemoroid (basur) oluşumunu tetiklemektedir.
Hemoroidler özellikle büyük abdest sonrasında parlak renkli rektal kanama, dışkılama ile dışarıya doğru büyüyen meme oluşumu, ağrı gibi şikayetler yaratırlar. Nadiren hemoroidlerin içersinde kan pıhtılaşması sonucu tromboze hemoroidler ortaya çıkar. Çok şiddetli ağrı oluşur ve bir meme ileri derecede şişer ve içinde morluk oluşur. Hastanın yaşam kalitesini çok bozduğu için hızla tedavi edilmeleri gerekir.
Uygun bir tedavi planı doktor tarafından semptomların ne kadar ağır olduğuna göre belirlenecektir. Yaşam tarzında değişiklikler, tıbbi ilaçlar ve cerrahi müdahaleler hemoroid (basur) tedavileri arasında kullanılan yöntemlerdir.
Bu yöntemler hemoroidi kolaylıkla tedavi edebilse bile hemoroidi ortaya çıkaran şartlar değiştirilmediği takdirde hemoroidlerin tekrarlaması ihtimali yükselir. Basit yaşam tarzı değişiklikleri genellikle 2 ila 7 gün içinde hafif hemoroid şikayetlerini ortadan kaldırabilir. Lif tüketimi besinlerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştıracaktır.
Bu nedenle kabızlığı engelleyebilir. Ilık oturma banyoları ağrıyı hafifletebilir. Hekim tarafından tavsiye edildiği takdirde hemoroid tedavisinde çeşitli kremler fitiller kullanılabilir.
Hemoroid tedavisi için eğer varsa, öncelikle altta yatan kabızlık yada ishal gibi sorunlar giderilerek barsak fonksiyonlarının düzenlenmesi sağlanır. Eğer semptomlar kendiliğinden düzelmiyorsa ilaç tedavisine başvurulur. İlaç tedavisi sırasında ağızdan ilaç, fitil, krem, pomat şeklinde farklı ilaç formları kullanılır.
Hastaların şikayetleri ve hemoroidin derecelerine göre hastaya cerrahi tedavi uygulamak gerekli olabilir. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında bant ligasyonu, skleroterapi, klasik cerrahi yöntemlerle hemoroidektomi operasyonu, stapler hemoroidektomi ya da lazer/radyofrekans hemoroidektomi operasyonları yer alır. En uygun tedavi seçimi hekim ve hastanın ortak kararı ile alınır.