Midenin başlangıcındaki kısım, özel cihazlar yardımı ile yaklaşık 30-50 cc kalacak şekilde geri kalanından ayrılır. Sleeve gastrektomide ayırılan mide vücuttan dışarı alınırken burada kalan büyük mide parçası karın içinde bırakılır. Daha sonrasında ince bağırsakların bir kısmı da bypass edilerek yeni oluşturulan küçük mideye bağlanır.
Bu ameliyat Roux- en Y Gastrik By-Pass (R-YGB) veya tek anastomozlu Mini Gastrik By-Pass şeklinde değişik cerrahi tekniklerle uygulanabilir. Mide ile bağırsağın birleşme yeri hastanın kilosuna ve yandaş hastalıklarına göre belirlenir.
Bu şekilde hastalar çok daha küçük porsiyonlar ile hızlı bir şekilde doyma hissine ulaşırlar ve besinler daha kısa bir emilim yolundan geçtiklerinden emilimlerinde azalma ortaya çıkar. Sonuçta Laparoskopik Gastrik By-Pass cerrahisi ile etkin ve kalıcı kilo kaybı sağlanır. Bunun yanında hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklarda etkin uzun süreli hatta bazen kalıcı iyileşme sağlar.
Hastalar sleeve gastrektomidekine benzer şekilde element ve vitamin eksiklikleri açısından takip edilmeli ve eksiklikler yerine konmalıdır.
Gastrik By-Pass ameliyatları sleeve gastrektomi için uygun olmayan reflü bulgularına sahip, tıkınırcasına yeme, şekerli yeme bağımlılıkları olan veya daha yüksek beden kitle oranına sahip hastalar için daha uygun bir tedavi yöntemidir.
Bei diesem Verfahren wird mit speziellen laparoskopischen Klammerinstrumenten ein Magenbeutel erzeugt, der etwas größer als der Y-Typ nach Roux ist. Anschließend wird der Dünndarm gezählt und der ausreichende Abstand vom Magenausgang (in der Regel ca. 200 cm) ermittelt und mit Hilfe dieser Geräte mit dem Magen verbunden. Der wichtigste Unterschied zum Roux Typ Y besteht darin, dass keine zweite Dünndarmanastomose erforderlich ist, da die Dünndärme nicht vollständig voneinander getrennt sind.